De Pulsvisser - Donderdag

Donderdag 17 januari, 05.45

IMG_20190118_045017.jpg

Toch weer doorgeslapen. Blijkbaar ben ik niet de enige, lukt het niet veel mensen gelijk in het ritme van de boot te mee te gaan, maar toch. Wederom veel bot in deze trek, 311 kilo, wat met €1,- per kilo Hans toch weer dichter brengt bij de €1000,- die hij per trek wilt binnenhalen. Zijn vaste kosten per week liggen rond de €15.000, waarvan €7.500 voor brandstof.

10:24 ‘Ik heb altijd wel een soort verplichting gevoeld om door te gaan met het bedrijf.’ Hans zijn broers werken in de bagger, zes weken op, zes weken af, of voor de gemeente, of zitten nog op school. Hans was de enige die de visserij in wilde, hoewel hij het echt niet altijd leuk vond. Hij was veel zeeziek in het begin, en ziet altijd problemen op de horizon. ‘Ik zie het somber in voor de visserij. Maar ik ben ook echt een doemdenker.. Ik ben altijd een gewoontedier geweest. Voor mij is het het prettigst als alles hetzelfde blijft’. ‘Dat is wel een lastige eigenschap voor een visser in 2019.’, reageer ik. ‘Ja. Ja, ja.. Soms denk ik wel eens dat ik de enige ben die twijfelt.’

Na uitvoerig beraad kiest Hans ervoor om vannacht aan te landen in Scheveningen in plaats van Stellendam. De Eben Haezer is een van de diepst liggende schepen in de vloot, Stellendam heeft een getijdenhaven, waardoor hij daar alleen met vloed aan kan meren. Dat bepaalt dus ook hoe lang hij door kan vissen. Om de vis op tijd op de afslag te hebben zodat hij meedoet in de veiling van acht uur, zou hij om twaalf uur ’s nachts moeten aanmeren, en dus drie of vier uur eerder moeten stoppen met varen. De haven van Scheveningen daarentegen kan je onafhankelijk van eb en vloed binnenvaren, dus kan hij nog een of twee extra trekken doen, wat toch weer €2000-2500 op de besomming kan schelen.

We eten Kip Madras voor de lunch. Ik ben dit keer niet de fout ingegaan met het gebed voor of na de maaltijd.

23:49 In de stuurhut, Peter heeft wacht. Het is donker, de enige verlichting komt van de beeldschermen om ons heen, en de lampen van andere schepen in de verte. Peter is nieuwsgierig naar het beeld dat ik van ze heb gekregen de afgelopen week. ‘Vissers zijn echt niet allemaal cowboys’, zegt hij, ‘Dat beeld bestaat wel, en deels ook wel terecht, als je kijkt naar de ‘pk-wedloop’ in de jaren ‘70 en ‘80. Het ontspoorde echt even, vissers gingen op veel te hoge pk’s zitten om maar zoveel mogelijk vis te vangen, tot zelfs boven de 4000pk. Eind jaren ‘80 stelde de overheid een beperking in op maximaal 2000pk. Die regel heeft rust gebracht. Soms heeft de visser een rem nodig. Maar...’ Even stil. Hij wil zo graag dat verkeerde beeld rechtzetten, dat beeld van de visser die de zeeën leeg rooft. ‘Kijk, wij hebben vanuit ons geloof, of laat ik voor mezelf spreken. Ik heb vanuit m’n geloof de opdracht om goed voor de natuur te zorgen. Ik heb er geen baat bij om de zeeën leeg te vissen.’

Peter en Hans hebben het nog relatief goed voor elkaar. Ze zijn jong ingestapt in het bedrijf van hun vaders, ze hebben een paar goede jaren achter de rug, mede dankzij de puls. Ze hebben ‘wat vet op de botten’. Als ze onverhoopt zouden moeten stoppen, hangt er geen schuld van miljoenen boven hun hoofd. Maar dat is lang niet hetzelfde voor de 83 andere houders van een ontheffing.

Peter is wisselend gevoelig voor de argumenten van ‘bedreigde’ kustvissers die worden genoemd door milieuorganisatie Bloom. Bij Boulogne en Duinkerken hebben ze vooral last van Nederlandse vissers die vissen met een andere nieuwe techniek, de flyshoot. Hiermee wordt erg efficiënt op ongequoteerde rode poon, mul en inktvis gevist, en gebruiken ze puls als stok om mee te slaan. ‘Ergens is het ook wel begrijpelijk, in ieder geval dat ze gefrustreerd zijn’. De IJmuidense staand want vissers vissen binnen de 12-mijlszone. De Eben Haezer mag daar als schip van 40 meter niet vissen, maar een eurokotter, oftewel een schip kleiner dan 24 meter, mag dat wel, en daar zijn ook pulsvissers bij.  ‘Maar als je kijkt naar de verhouding groot en klein, dan zijn er veel meer grote kotters dan eurokotters’, vult Hans aan.

Dat het moeilijk een boterham verdienen is met staand want klopt volgens Peter, maar staat los van de puls. Misschien zijn de Britse vissers bij de Thames Estuary de enigen die met recht kunnen zeggen dat ze echt last hebben van de Nederlandse pulsvissers.

‘s Avonds eten we krokant gebakken Smac op brood en keken we voor de vierde keer vandaag het nieuws. De inhoud verandert nauwelijks in de loop van de dag: een Nederlandse journaliste is Turkije uitgezet, een Nederlandse snowboarder is veroordeeld voor dood door schuld na ski-ongeluk in Oostenrijk, en Theresa May roept tevergeefs op tot samenwerking in parlement.

Maarten Kuiper